🤍 Kerstshoots op 22 oktober in een gevarieerd kerstbomenveld, benieuwd naar alle extraatjes? Check mijn blog 'Kerstshoots 2023' of stuur mij een berichtje!

Communie- & lentefeestshoots 2023

Gepubliceerd op 27 juni 2023 om 22:18

Binnenkort start het communie- en lentefeestseizoen weer, en daar horen natuurlijk prachtige foto's bij van het feestbeest in kwestie. In deze blog vertel ik je er graag wat meer over en geef ik enkele tips. 

Ik hou niet zo van übergeposeerde foto's, een ongedwongen sfeer, spontaniteit en speelsheid passen beter bij mijn fotografiestijl. De mooiste foto's zijn diegene die puur en echt zijn. Daarom fotografeer ik ook het liefst buiten, in de natuur of op een fotogenieke plek. Vaak ga ik op een locatie op zoek naar verschillende plekjes om leuke foto's te trekken. Drukbezochte plaatsen probeer ik zoveel mogelijk te vermijden tijdens het shooten, al kan je nooit op voorhand voorspellen hoeveel mensen er zullen zijn. Vaak zijn fotogenieke plekjes ook heel populair bij wandelaars en fietsers. 

In België zijn we heel afhankelijk van de weersomstandigheden. In het voorjaar kan het al best heel mooi en warm zijn, maar toch moeten we rekening houden met het feit dat het geen ideaal fotoshootweer kan zijn. Daarom bestaat de mogelijkheid om een fotoshoot te verplaatsen naar een latere datum indien ze echt van heel slecht weer spreken. 

Een alternatief bij regenweer is bijvoorbeeld de orangerie in de Kruidtuin van Leuven (gratis inkom), niet enorm groot maar wel leuk voor communiefoto's te trekken. De Plantentuin van Meise is ook een optie (betalende inkom). 

Voor fotoshoots buiten mijn vaste thema's die ik in maart en april heb ingepland, kunnen jullie altijd een shoot op maat boeken. Dit kan tijdens het weekend, op weekdagen 's avonds en op woensdagnamiddag.

 

Nog enkele nuttige tips:

  • Voor een kind hoeft een fotoshoot vaak niet te lang te duren, ze kunnen niet langdurig hun aandacht erbij houden. De tijd is dus meestal beperkt en daarom tracht ik het zo leuk mogelijk te houden. Vertel op voorhand aan je kind wat de bedoeling is van de shoot, en waarom hij/zij alle aandacht zal krijgen.
  • Vaak denken de mensen dat het kijken in de camera erbij hoort, eigenlijk hoeft dit zelfs niet altijd. Een geforceerde glimlach werkt vaak minder goed op foto's dan bijvoorbeeld een levendige, spontane blik. 
  • Ik breng ook altijd verschillende accessoires mee om een shoot wat te pimpen. Heeft jullie zoon of dochter zelf een favorietje (bv. skateboard, rolschaatsen, muziekinstrument, ...), breng deze gerust mee. Ook een huisdier is tijdens een shoot meer dan welkom, het kan ontspannend werken voor het feestvarken en vaak levert het leuke foto's op (tenzij je een tijdsslot hebt geboekt in het Créa-atelier, laat dan je eigen diertje liever thuis :-)).
  • Het mooiste licht om te fotograferen is vlak voor zonsondergang, het zogenaamde 'gouden uurtje'. De zon geeft dan een warme gloed en dit geeft een heel mooi effect op foto's. Het gouden uurtje valt in de winter veel vroeger dan in de zomer, hier moet je wel rekening mee houden wanneer je een (privé) shoot boekt.
  • Een bewolkte dag is geen probleem, dit geeft zacht licht en zachte schaduwen. In tegenstelling tot een zonnige dag, dit geeft hard licht en harde schaduwen, wat minder flatterend is. 
  • Hou er rekening mee dat kinderen, bijvoorbeeld op een weekdag na schooltijd, vaak moe zijn en geen energie meer over hebben voor het 'modellenwerk'. Ik probeer hier wel rekening mee te houden tijdens de shoot.

  • Nog een belangrijke: neem zeker iets mee voor te drinken en te knabbelen. Een haarborstel bij de hand kan soms ook nuttig zijn. Je hoeft zeker geen overbodige dingen mee te nemen, aangezien we wel wat rondwandelen naar de mooiste fotoplekjes. 

 

fotoshoot spontaan kinderfotoshoot kinderfotograaf communie lentefeest heide bos herfst