top of page
 • evacle1986

Het beste seizoen om een fotoshoot in te plannen

Ik fotografeer het liefst in de natuur, belangrijk om rekening mee te houden zijn de lichtomstandigheden, weersinvloeden en de seizoenen. Veel hangt af van je smaak: verkies je natuur, bos, heide, strand of eerder iets stedelijks? Elke seizoen heeft zijn voor- en nadelen én heeft zijn eigen schoonheden en uitdagingen.


Ik neem je graag even mee.



Wat doet licht?


Fotograferen betekent letterlijk "schrijven met licht”. Zonder licht zijn we dus niets als het op fotograferen aankomt. Naast natuurlijk licht (van de zon, vuur, kaarslicht, sterren, maar ook de maan) bestaat er ook kunstlicht (lampen). Ik fotografeer het liefst met natuurlijk licht. 

Omdat natuurlijk licht uit verschillende bronnen kan komen, hebben ze ook hun verschillen. Licht dat van kaarsen of vuur komt gaat meer oranje kleuren dan daglicht op de middag, die is meer blauw. Een foto tijdens het gouden uurtje (“golden hour”, vlak voor de zonsop- of ondergang) zal een hele andere kleur hebben dan eentje dat gemaakt is in het blauwe uurtje (“blue hour”, vlak na zonsop- of ondergang).

Ook de kracht van zonlicht verschilt van het moment in de dag. Een zonnige middag geeft vaak hard licht en donkere schaduwen, terwijl bewolkt weer of de ochtendzon eerder diffuus licht en zachtere schaduwen geeft. 


Sfeer in een foto


Niet enkel het licht, maar ook de locatie is bepalend voor de sfeer in een foto. Op het strand of in de duinen krijg je een heel andere sfeer dan in een grasveld waar heel veel groen is. Heb je liever foto’s in een bos met herfstkleuren of op een bevroren heide? 


Kleding


Naast licht en locatie is kleding ook een belangrijke factor. Als we aan fotoshoots denken, denken we vooral aan zwierige zomerkleedjes en korte mouwen. Veel mensen geven dan ook de voorkeur aan de zomer als fotoseizoen. Nochtans is elk seizoen geschikt, ik neem je even mee doorheen de seizoenen.


Een fotoshoot in de winter


Akkoord, in de winter zal je wat meer kleding moeten aantrekken om het behaaglijk te hebben. Nochtans zijn hippe mutsen, leuke sjaals en kleurrijke botjes heel leuk op de foto. In combinatie met een winters landschap of kerstbomen krijg je direct een gezellige sfeer op beeld.


Het licht is in de winter ook zachter dan in de zomer, perfect voor warme beelden zonder harde schaduwen.


December - januari - februari:
 • Kans op sneeuw

 • Het kan nog vaak donker zijn dus we zoeken een lichte (open) plek, bv. op de heide

 • De meeste bomen verliezen hun blad, dus dit kan wat kleurloos ogen. Naaldbomen of hoge grassen zijn een optie, maar ook in een plantenserre of kruidtuin maak je prachtige beelden (en in de serres is het vaak wat warmer).


fotoshoot winter januari februari maart kerstbomen kerst wintershoot familieshoot spontane fotograaf kessel nijlen berlaar bevel itegem lier wiekevorst heist op den berg herenthout herentals


Een fotoshoot in de lente


Lenteweer is vaak mild en aangenaam, heel comfortabel dus voor een fotoshoot! De dagen worden ook langer in de lente, wat meer natuurlijk licht biedt. Ideaal voor een daglichtfotograaf zoals ik ;-).


De natuur komt opnieuw tot leven, er is meer kleur. De lente geeft een frisse en levendige sfeer aan je beelden, instant happiness! 


Maart - april - mei
 • De bomen komen in bloei

 • Bloesems!

 • Wilde bloemen (klaprozen, madeliefjes, margrieten, korenbloemen, …)

 • Soms kan het weer nog wisselvallig zijn


fotoshoot april mei juni lente spontane fotograaf fotoshoot heist op den berg wiekevorst itegem kessel berlaar nijlen lier bevel herentals putte herenthout

Een fotoshoot in de zomer


Zalig zomerweer en lange dagen. Dat vraagt om rokjes en korte broeken! ‘s Avonds blijft het lekker lang licht en aangenaam buiten. Vooral het zachte avondlicht is heel mooi, voor gezinnen met kleine kinderen minder praktisch, omdat dit vrij laat op de avond valt. 


Felle zomerzon geeft hard licht en donkere schaduwen. Voor het ideale licht fotografeer ik het liefst vroeg in de voormiddag of wat later op de avond.


Juni - juli - augustus
 • Veel blad aan de bomen

 • Vanaf half augustus tot half september: de heide staat in bloei


heide juli juni augustus september fotoshoot bloei paars roze gezinsshoot spontane gezinsfotograaf nijlen kessel bevel heist op den berg berlaar lier putte herenthout herentals itegem

Een fotoshoot in de herfst


In de herfst kan het nog heel aangenaam zijn qua temperaturen, maar soms is een extra laagje kleding wel aangewezen. Het bos is vaak een favoriet plekje voor de kleinsten, lopen door de ritselende blaadjes of het blaadjes laten regenen.


Bij regenweer of felle wind verplaats ik liever de shoot. 


September - oktober - november
 • Tot ongeveer half september: de heide in bloei

 • Vanaf eind oktober: herfstkleuren 


september oktober november heide bloei herfstshoot fotoshoot herfst wiekevorst heist op den berg kessel nijlen bevel berlaar wiekevorst itegem putte herentals herenthout

Zin gekregen? Stuur me dan snel een berichtje via de knop hieronder!




7 weergaven0 opmerkingen

Kommentit


bottom of page